Kako da postavite prirodni kamen za zid

Postavljanje prirodnog dekorativnog kamena na zid, stub, šank ili kamin je veoma bitno jer od tog postavljanja će zavisiti izgled celokupnog enterijera ili eksterijera koji uređujete.

Prvo što će vam trebati nakon nabavke prirodnog dekorativnog kamena je majstor za ugradnju prirodnog kamena. Pravi majstori za kamen, koji se bave samo ugradnjom kamena su u današnje vreme veoma retki. U zavisnosti od majstora koji izvodi radove, većina keramičara može da uradi kvalitetnu ugradnju prirodnog dekorativnog kamena. Naravno pod predpostavkom da su dobri majstori keramičari. Cena ugradnje prirodnog dekorativnog kamena – kamenih štanglica za zid se kreće u proseku od 12 do 25 evra po metru kvadratnom. Gerovanje ivica kamena se naplaćuje po dužnom metru i kreće se oko 15-20 evra.
Cena ugradnje kamena zavisi od zahtevnosti posla i pravu cenu za ugradnju može vam reći samo majstor sa kojim dogovarate ugradnju prirodnog kamena.

Ako želite da se sami upustite u ugradnju prirodnog dekorativnog kamena mi smo tu da vam damo par korisnih saveta koji će vam pomoći da profesionalno odradite ugradnju prirodnog kamena.
Da bi vam sto bolje objasnili postupak postavljanja prirodnog dekorativnog kamena krenućemo od početka.

Pri nabavci prirodnog dekorativnog trebalo bi da znate kolika je površina zida ili šanka koji želite da obložite. Na tu površinu treba dodati 5% više kamena jer se pri ugradnji kamena sečenjem i raznim uklapanjem gubi mali procenat, slično kao i pri ugradnji keramičkih pločica. Kada merite stub koji želite da obložite sa prirodnim kamenom na te dimenzije treba dodati debljinu lepka za prirodni kamen i debljinu prirodnog kamena koji ugrađujete, tek tada ćete imati pravu površinu obloženu sa prirodnim kamenom.

PRIPREMA za ugradnju prirodnog dekorativnog kamena
Pre samog postavljanja prirodnog kamena na zid pregledajte zid koji želite da obložite. Ako je zid gletovan potrebno je da dobro zagrebete glet sa oštrim predmetom skroz do maltera ili betona.

POVRŠINE na koje se može lepiti prirodni dekorativni kamen
Prirodni kamen možete lepiti na gotovo sve vrste zidova. Kao što smo već napomenuli ukoliko postoji glet na zidu obavezno ga dobro zagrebite ili ga totalno skinite do maltera.
Najbolje se lepi prirodni kamen kada je zid omalterisan ili direktno na ciglu ili blok.
Dekorativni prirodni kamen može se lepiti na materijale kao što je knauf, samo je poželjno postaviti rabit mrežicu.

LEPAK ZA KAMEN je takođe bitna stavka pri ugradnji prirodnog dekorativnog kamena.
Da bi ste postavili 5 m2 dekorativnog prirodnog kamena na zid potrebno vam je oko 25 kg lepka za kamen. Možete koristiti sve vrste lepka kao za keramičke pločice tipa ceresit i slično. Lepak Ceresit cn16 je jedan od najačih lepkova koji se veoma dobro pokazao pri ugradnji prirodnog dekorativnog kamena na sve vrste zidova.Veoma je otporan na niske i visoke temperature.

ALAT koji je potreban za ugradnju kamena se sastoji iz sledećeg
Glavni alat sa kojim se izvodi najveći deo posla je špahtla,sa njom se nanosi lepak na kamen koji se kasnije utskuje na zid gde je poželjno da izađe vazduh između kamena,lepka i zida.

UGRADNJA kamena na zid
Kada je zid pripremljen za ugradnju najbitnije je da obratite pažnju i posvetite vreme da bi ste postavili PRVI RED DO PODA.
Za taj prvi red je vrlo bitno je da odredite polaznu visinu u odnosu na to da li imate parket ili planirate da ugradite parket ili neki drugi podni materijal. Kada postavljate prvi red kamena, potrudite se koristite libelu i kamen postavite vodoravno, Dobro sačekajte da se lepak osuši i kamen veže za zid. Posle dva sata možete nastaviti ugradnju prirodnog kamena tempom koji vama odgovara. Preporčuje se lagan umeren tempo slaganja kamena bez žurbe, kamen po kamen, ali svaki na pravo mesto naravno po vašem izboru.

Način slaganja kamena

Najbitnija stvar pri ugradnji prirodnog dekorativnog kamena je kada slažete kamen jedan do drugog i nakon toga sledeći red,pazite da se završni delovi kamena ne preklapaju vec imaju lep razmak što daje celokupnu lepu sliku celog zida. Opustite se slažite kamen kako Vi mislite da treba. KAMENU NISU POTREBNE FUGNE, lepi se samo zadnja strana do zida.

GEROVANJE IVICA PRIRODNOG DEKORATIVNOG KAMENA je poželjno kada su ivice u pitanju. U tom slučaju prirodni kamen se seče pod uglom od 45% da kada se spoje takva dva prirodna kamena dobija lepo spojen ugao-ivica zida od 90%. Za gerovanje ivica, potrebna je testra sa oborivom podlogom radi sečenja prirodnog kamena pod uglom. Postoji i drugi način uklapanja ivica i naziva se Češalj. Kamen se uklapa naizmenično kao uklapanje dva češlja pod uglom od 45%.

ODRŽAVANJE PRIRODNOG KAMENA je veoma jednostavno i svodi se na to da prebrišete kamen s vremena na vreme samo sa mokrom krpom bez bilo kakvih dodataka.ZAŠTITA I LAKIRANJE PRIRODNOG KAMENA kada je enterijer u pitanju nisu potrebni. Kada je prirodni kamen izložen vremenskim uticajima kiše, mraza, snega, preporučuje se lakiranje prirodnog kamena.

RASVETA PRIRODNOG KAMENA je sigurno nešto na šta treba da obratite pažnju. Sa osvetljenjem prirodnog kamena dobićete drugu dimenziju celog zida koji posmatrate. Opet kada se svetlo ugasi i kameni zid obasja sunčeva svetlost imaćete skroz drugačiji efekat kamenog zida.

izvor: www.kamenizid.rs

Facebook Instagram YouTube Pinterest Flickr
Call Now Button